Over Helma

Helma Neppérus.

Ik ben als deel van een twee-eiige tweeling in 1950 geboren in Amsterdam. Na een aantal jaren ben ik verhuisd naar Den Haag omdat mijn vader daar rechter werd en nog later ben ik naar Leiden verhuisd om te gaan studeren. Uiteindelijk ben ik dertig jaar geleden in Voorschoten gaan wonen en heb daar tot de dag van vandaag nog nooit spijt van gehad.

Werkervaring

Het studentenleven in Leiden vond ik zo leuk dat ik na de gewone rechtenstudie belastingrecht heb gestudeerd met een contract met de Belastingdienst. Daarna ben ik belastinginspecteur geworden, dat was voor vrouwen toen heel ongewoon en ook belastingplichtigen waren verrast als ze een vrouwelijke inspecteur aan de telefoon gekregen. Ik heb lang bij de Belastingdienst gewerkt en van alles gedaan van vennootschapsbelasting tot douane. Van 2001 tot eind 2004 maakte ik deel uit van de centrale leiding van de Belastingdienst. Per 1 januari 2005 ben ik als hoofddirecteur gaan werken voor de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) met daarbij als belangrijkste taak de veiligheid van de luchtvaart. Luchtvaart is een boeiende, maar ook hectische wereld. Heel Nederland kijkt over je schouder mee als je een maatregel neemt, zoals toen ik in 2005 de luchtvaartmaatschappij Onur Air aan de grond heb gezet.

In november 2006 ben ik gekozen tot Kamerlid en ik ben dat gebleven tot de verkiezingen van maart 2017.

Opleiding

Op school trapte ik veel lol en deed huiswerk als het echt niet anders kon.
1968: diploma MMS, Dalton Lyceum te Voorburg
1971: diploma van de School voor de Journalistiek in Utrecht
1976: afgestudeerd in het burgerlijk recht te Leiden
1978: Afgerond postdoctoraal fiscaal recht te Leiden

Hobby’s

Mijn hele leven puzzel ik al graag, lees graag ,trap ik graag een eindje weg op de fiets en speel sinds een jaar ook golf. In 1971 ben ik gaan roeien op de Koninklijke Studentenroeivereniging Njord, want iedereen zei dat ik met mijn lengte ruim 1.82 vast ver zou komen. Ik heb het gebracht tot het Nederlands team, maar de tegenstandsters uit de oude DDR, Sovjet Unie en Roemenië gingen op de internationale kampioenschappen harder. Daarna ben ik scheidsrechter geworden en heb ik mogen jureren op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Ik heb ook lang in het bestuur van de Roeibond gezeten voor het toproeien en voor de financiën.

Politiek

Als kind ging ik met mijn vader mee om te luisteren naar Edzo Toxopeus, de liberale voorman in de jaren zestig. Daarna heb ik me lang tot tv-kijken beperkt. In 1999 ben ik lid geworden van de VVD. Eerst was het vooral een papieren lidmaatschap met als enige activiteit eens wat folderen. Op een gegeven ogenblik wilde ik meer doen en werd ik lid van het afdelingsbestuur. In 2002 kwam ik op de lijst voor de Gemeenteraad en werd ik verkozen! In 2004 ben ik fractievoorzitter geworden. In mei 2006 heb ik de keuze gemaakt voor me zelf om volledig in de politiek te willen gaan omdat ik denk wat te kunnen beteken in de Tweede Kamer. Ik ben bij de verkiezingen in november 2006 gekozen tot Lid van de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer ben ik begonnen als woordvoerder milieu, waarna ik .woordvoerder werd van het voor mij vertrouwde terrein Belastingen. Daarnaast ben ik gekozen tot vice-voorzitter van de Parlementaire Enquêtecommissie. De laatste jaren heb ik regelmatig de kamwer voorgezeten. Maar, nu in maart 2017 ben ik dus gestopt.

 

Onderscheidingen

In 2001 ben ik benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in dat zelfde jaar tot Chevalier de Mérite in Frankrijk.